KOTITEOLLISUUDELTA KUNNON JYYSTÖÄ

Muistikuvia levyn teosta

”Olisikohan ollut alkuvuotta 2020 tai loppuvuotta 2019?

Olin Miitrin kanssa menossa jonnekin pohjoiseen duo-keikalle. Lennon lähtöä odoteltiin perinteiseen tapaan Helsinki-Vantaan Oak Barrelissa, ja tupakkakopilla käynnin yhteydessä Miitri soitti puhelimestaan minulle kaksi tekemäänsä biisipohjaa. Molemmat kuulostivat pirun hyvälle, mutta homma jäi siihen, sillä alkuvuodesta 2020 ilmestyi sooloprojektini Maanalaisen Armeijan levy, minä täytin 50 ja aloimme Kotiteollisuuden kanssa valmistautua kevään kiertueeseen. Ajattelin, ettei tässä uusia biisejä jaksa nyt kehitellä vielä aikoihin, antaa asian vielä lojua.

Sitten tuli korona, pakka meni sekaisin. Kerkesimme tekemään kevään kiertueesta vain pari keikkaa. Tuli siis yllättäen luppoaikaa. Puhelimeni oli täynnä kertosäkeitä, riffin pätkiä ja epämääräistä hyräilyä, jotka olivat syntyneet edellisen ja tämän vuoden aikana, keikkareissuilla, himassa tai ihan missä vaan. Purin niitä nippuun, tein niistä koneelle biisien runkoja. Ilmoitin Miitrille, että tehdas pulputtaa nyt täysillä, pistä ne kaksi tekemääsi biisirunkoa tulemaan, yritän väsätä niihin jotain laulettavaa. Miitri ilmoitti, että olisi täällä yksi kolmaskin. Sen työnimeksi tuli ”Miitrin joulu”, koska hän kertoi tehneensä sen jouluaattoiltana. Mitäs muutakaan tekemistä muusikolla jouluna olisi?

Alkukesästä kasassa oli vajaat parikymmentä biisiä, ja heinäkuun lopussa perustimme treenileirin Tikkalaan, ”Pulilinnaan”. Söimme, joimme, treenasimme ja saunoimme vajaan viikon ennen kuin Karmila saapui paikalle.

Minä ja Miitri soitimme kitaroilla demoraidan koneelle (riippuen aina siitä, kumman biisipohja oli kyseessä) ja Jari alkoi paukutella rumpuosuuksiaan talteen kitarasaastetta seuraten. Jarin paukuttaessa minä hyräilin demoksi ”rai-ra-rai” –tyyliin laulujen melodiat muiden kuultavaksi, koska treenivaiheessa en ollut huutanut mikkiin muuta kuin ”nyt vaihtuu kertosäkeeksi” –tyylisiä ohjeistuksia. Sanat olivat vielä sen verran raakileita, etten niitä iljennyt vielä esitellä. Äänityksiä jatkettiin Finnvoxilla. Samalla Miitri teki omia kitaroitaan Lappeenrannasta käsin sitä mukaa, kun minä sain osuuksiani viimeisteltyä. Välillä ajelin Lappeenrantaan kyttäämään Hongiston bassottelua ja Holopaisen Tuomaksen kosketinsoitinvelhoilua, jotka Miitri äänitti. Nekin sujuivat vaivattomasti. Tuomakselle olin etukäteen laittanut muutaman biisin demoversion, sellaisten, joihin koskettimia selkeästi kaivattiin.

Miksaukset ja lauluosuudet, joita tehtiin vielä miksauksen lomassakin, olivat valmiita viimein joskus tammikuun 2021 lopussa. Jussila masteroi levyn valmiiksi helmikuussa. Sitten alkoi helvetti: piti ottaa promokuvat, tehdä kannet, tehdä NoSori!–lehti, painattaa keikkajulisteet ja säätää muutenkin niin helvetisti. Tajusin, että tässähän tulee kiire, säätäna!

Tähän saakka kiireestä ei ollut tietoakaan.”

Helsingissä 2.5.2021 Jouni-Kalervo, iskelmäruhtinas

www.kotiteollisuus.com
www.facebook.com/kotiteollisuus
www.instagram.com/kotiteollisuusofficial

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Universal Music / Tuula Salminen
Puh. 040-9011266 
tuula.salminen@umusic.com

Keikkamyynti:
Dex Viihde / Hannu Korhonen
Puh. 040 647 908
hannu.korhonen@dexviihde.fi

Takaisin uutisiin

Uutisia

F JA KASMIR JATKAVAT YHTEISTYÖTÄÄN – UUSI SINGLE ULKONA NYT

F:n ja Kasmirin kappale Mitä jos esittelee kotimaista r’n’b-musiikkia parhaimmillaan – kuuntele single täältä! Emma-palkittu artisti F julkaisi tänään uuden singlen Mitä jos. Luopumisen tuskasta ja…

HANNA PAKARISELTA UUSI KOSKETTAVA SINGLE VUORETKIN MURTUU

Tänään vuoretkin murtuu Hanna Pakarinen teki paluun musiikin pariin viime syksynä Sun aika tulee vielä -singlen myötä. Kappale sai runsaasti…

PAUL ELIAKSELTA VOIMABIISI PETETYILLE – KATO KUN MÄ MEEN

Paul Elias julkaisee uuden singlen huomenna 21.1. – Kato kun mä meen -kappale kuullaan myös elokuvassa Toinen mies Laulaja-lauluntekijä, muusikko…